Află de aici cum să utilizezi cristalele naturale şi pietrele semipreţioase, astfel încât să lucreze în avantajul tău ca parteneri de încredere.

Intotdeauna pe prima pagina apare cel mai recent articol publicat.
Citeste in ARHIVA BLOG si alte articole interesante publicate in lunile anterioare.
Textele si fotografiile apartin www.kristale.ro & www.acvaria.com

Imitaţii sau veritabile? Cum să le identifici.

Câteva informatii utile pentru a recunoaşte cristalele naturale de cele artificiale.

Cea mai mare neîncredere a persoanelor care caută un cristal este veridicitatea lui, autenticitatea lui, care poate fi tradusă cel mai uşor prin… originea sa naturală. E absurd să întrebi cât la sută e natural un cristal, pentru că el poate fi ori sută la sută… ori deloc!

Există câteva detalii care pot spune multe despre autenticitatea unui cristal.

1. IMPERFECŢIUNILE.
Sigur, căutăm cel mai frumos cristal din lume, dar totuşi, de foarte multe ori, cristalele naturale nesupuse unei prelucrări meşteşugite, NU sunt perfecte, prezintă fisuri, zgârieturi, intruziuni din alte minerale etc, deci, dacă vă trece prin mână un cristal muuult prea frumos ca să fie adevărat - şi totuşi preţul e accesibil - analizaţi-l cu mai multă atenţie.

2.  CULOAREA ŞI ASPECTUL.
Majoritatea cristalelor naturale prezintă culorile lor naturale, DAR… există şi aici un dar. Unele cristale - deşi naturale - sunt fade, au culori şterse sau neaspectuoase, ca atare, industria cristalelor a recurs la diverse procedee pentru a îmbunătăţi calitatea, culoarea sau aspectul pietrelor.
De exemplu: multe agate sunt gri… şi că nu sunt prea atractive. Lapis Lazuli natural poate fi lipsit de strălucire.
De aceea multor cristale li se aplică diverse tratamente industriale:
AGATE BLEU - colorate artificial
Howlit bleu - este Howlit alb colorat in albastru


v COLORARE - unele pot fi albite (de exemplu Jadul alb este de fapt Jad verde supus albirii chimice)
v COLORARE pentru a intensifica, stabiliza sau  uniformiza culoarea
v COLORATE pentru a oferi o gamă mai variată de culori (în cazul Agatelor sau Jadului)
Citrin tratat termic pentru intensitatea culorii

v ÎNCĂLZIRE (tratate termic, arse în cuptor) - astfel culoarea lor devine mai vie, mai puternică. Poate fi cazul Citrinului, care, la origine ori are o culoare galben murdar - deloc atrăgătoare - ori este… Ametist, care, supus unui proces termic, transformă violetul în galben. Nu se schimbă cu nimic proprietăţile cristalului, deci nu vă temeţi dacă aveţi un citrin "tratat", pentru că el deţine oricum toate proprietăţile Cuarţului, la care se adaugă şi vibraţia culorii căpătate: galben.
Cuart Fumuriu iradiat pentru intensitatea culorii

v IRADIEREA pentru a le amplifica sau schimba culoarea - poate fi cazul unor cristale de Cuarţ Fumuriu
v RECONSTITUIREA - unele cristale sunt foarte fragile, moi, de duritate mică, de aceea ele sunt supuse unei proceduri prin aplicarea unor lianţi care măresc astfel duritatea pietrei. Poate fi cazul Crisocolei sau a Turcoazului. Exemplu: un turcoaz în forma sa naturală este rar, ca atare majoritatea cristalelor sub această titulatură sunt ori Turcoaz reconstituit (praf de Turcoaz natural "legat" în diverse forme) ori Howlit vopsit în culoarea specifică Turcoazului (are poate fi găsit de multe ori sub numele de Turcoanit). Metoda de a descoperi ce fel de turcoaz aveţi, este - dacă vă puteţi permite, ciobirea cristalului. Dacă interiorul e alb, atunci este Howlit vopsit. Dacă e de culoare bleu uniforma, atunci este varianta reconstituită.

v IMITAŢIA. Unele cristale sunt reproduse industrial. Nu pentru a păcăli cumpărătorul, ci pentru că au la origine aceeaşi compoziţie chimică, dând naştere în laborator unui cristal asemănător celui natural - poate mai accesibil ca preţ şi mult mai bun în privinţa aspectului sau clarităţii. Frumoase, desigur, dar nu conţin energia pământului, aşa cum o au cristalele naturale, dar, ca frumuseţe, pot fi net superioare celor naturale, deci nu sunt de neglijat! Există Malahit imitaţie, Diamant artificial, Rubine artificiale, imitaţii de Chihlimbar, Turcoaz, de Piatra Lunii sau de Opal.

Malahit natural
Chihlimbar natural
Piatra Lunii naturala


v CRISTALE CU NUME SIMILARE. Unele cristal poartă acelaşi nume - cel puţin în româneşte - cu cristalele naturale. Există Turcoanit - în loc de Turcoaz, Opalit în loc de Opal, Piatra soarelui artificială - în loc de Piatra soarelui naturală etc.
v umplerea fisurilor cu răşini sau material plastic
v cufundarea lor într-o baie de ulei pentru a le oferi luciu (cum e cazul Malahitului, care poate avea o suprafaţă uşor uleioasă)

3. PREŢUL.
Un cristal natural rar, de calitate, care e mult prea ieftin ca să fie veritavil, este un semnal de alarmă. Nu veţi găsi - poate niciodată - următoarele cristale ieftine: Moldavit, Lapis Lazuli, Malahit, Rodocrozit, Rubin, Safir, Topaz, Smarald, Crisocola ş.a.

4. PROVENIENŢA.
Sigur, contează şi de unde cumpăraţi cristalele, fiecare magazin având furnizorii sau sursele lor de aprovizionare, mai mult sau mai puţin de încredere. Există magazine care vând la grămadă superbe Ametiste fără măcar să ştie că sunt ametiste.  La altele, sub titulatura de jaduri - de exemplu - puteţi găsi şi Aventurin, şi Crisopraz, şi Agate… sub titulatura de Citrin, puteţi găsi de multe ori Jad colorat galben sau Calcit…
Nu orice piatră mov e… Ametist. Nici orice piatră galbenă nu e… Citrin, tot aşa cum nici orice piatră verde nu e Jad. Există o varietate vastă de cristale din aceeaşi gamă cromatică, de aceea ideal ar fi să vă informaţi cu privire la cristalele căutate şi găsite.
Mai mult, există şi cristale foarte asemănătoare care pot fi confundate între ele chiar şi de bunii cunoscători, deci contează atât experienţa vânzătorului, cât şi sursa din care provin cristalele, ca să fie vândute chiar cu numele lor real. Am văzut multe cristale vândute ca fiind Turmalină neagră dar ele erau, de fapt, Onix Negru. Sau cristale vândute ca Acvamarin, ele fiind de fapt Angelit ş.a.m.d.

Vă recomandăm să cumpăraţi cristale de la magazine specializate, care oferă informaţii solide, care îşi pun cunoştinţele acumulate prin studiu în slujba clientului, magazine cu vechime şi renume în această branşă.

Dana Mîndru
editor kristale.ro & acvaria.comNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu